17.12.2008

WEIHNACHTEN & JAMES LAST


"Weihnachten & James Last" er en av mine favoritt-LPer å sette på i den søte førjulstid, særlig i selskapelige sammenhenger. Her har vi James Last, kongen av europeisk easy-listening, med sitt orkester i slengbukser og kinnskjegg, og en rekke relativt ukjente julesanger. I allefall for meg, som ikke er 100% inne i den tyske julemusikk-kanonen.

Platen åpner med "Fröhliche Weihnacht überall", som minner om Jon Blund-musikken når han kjører rundt i de små fartøyene sine (før "hvem er denne karen" begynner), munter og lystig musikk med trompeter i ters og svingende rytmer. Vi fortsetter med "Süsser die Glocken nie klingen" i valsetakt, og deretter kommer en rekke egenkomponerte låter før han slår til med Gounods "Ave Maria" som er bygget på Bachs preludium i C-dur fra Das wohltemperierte Klavier, bok I. Koret nynner melodien, trommene spiller en langsom 8beat.


Side to starter med "Heidschi Bumbeidschi", en festlig liten sak, og etterhvert kommer en Luther-koral som også Bach har brukt en del - "Vom Himmel hoch". "Stille Nacht" er med, og til slutt får vi diverse kirkeklokker med strykere innimellom. Stemningsfullt.


James har kastet sitt glitrende slør over melodiene, Jamesifisert dem med strykerklang så intens at man ikke kan se annet enn engler, med myke tromboner, og med lyse sopraner som synger "aaa". Det er herlig!


I tillegg er coveret utformet som en slags julekalender der alle sangene er luker man kan åpne. En ekte fan må derfor ha to eksemplarer - en med lukene lukket, en med lukene åpnet.


Innhold:

Side A
  1. Fröhliche Weihnacht überall
  2. Süsser die Glocken nie klingen
  3. Schlittenfahrt zum Weihnachtsmarkt
  4. Die Hirten
  5. O Freude über Freude
  6. Ave Maria
  7. In der Kathedrale
Side B
  1. Heidschi Bumbeidschi
  2. Morgen, Kinder, wird's was geben
  3. Vom Himmel hoch
  4. Stille Nacht
  5. Kirchenglocken zur Weihnachtszeit

23.11.2008

SANTANA - MARATHON


"Marathon" kom i 1979, og Santana hadde akkurat fått ny vokalist i Alex Ligertwood. Låtene er signert flere av bandmedlemmene, og platen er dermed ikke noe solo-Carlos-Santana-kjør som andre av platene kan ha preg av.
Dog inneholder den noen litt typiske Santana-instrumentalspor - selv liker jeg best når vokalisten trår til, og highlightsene er definitivt "Summer Lady" og "Stay (beside me)". Ligertwoods stemme passer soundet perfekt, både myk og rough, og på denne platen får han absolutt vist hva han er god til. Det er melodiøse og fengende låter i grenseland mellom pop, rock, latino og jazz, og de to nevnte høydepunkter er Carlos Santana på sitt beste. Hit'en "You know that I love you" er en gladlåt som skiller seg ganske mye ut fra alt annet - ikke særlig representativ for resten av plata. Så solgte den heller ikke så veldig bra.

Men som sagt - "Summer Lady" og "Stay (beside me)" er to gullkorn som slår alt annet Santana noensinne har gjort, etter min smak. Da gjør det ikke noe at plata er litt ujevn og kanskje ikke så helhetlig som man kunne ønske. Denne plata er også en av de jeg kjøpte i min "én plate hver fredag"-periode på ungdomsskolen.
Innhold: Side A
  1. Marathon
  2. Lightning in the sky
  3. Aqua marine
  4. You know that I love you
  5. All I ever wanted

Side B
  1. Stand up / Runnin'
  2. Summer lady
  3. Love
  4. Stay (beside me)
  5. Hard times

14.11.2008

MICHAEL FRANKS - TIGER IN THE RAIN

Denne plata kjøpte jeg først på CD. Det var i Los Angeles i 1995, på en bruktplatebutikk på 3rd street promenade i Santa Monica. LPen kom jeg over nå nylig, og det var et gledelig kjøp. Fin å ha i begge medier. 

Michael Franks har en av verdens mykeste stemmer. Han er glad i katter og legger ut fine bilder av dyrene sine på hjemmesiden sin. Han er en av de få artistene som har tekster som virkelig passerer mitt "jeg hører på musikk dagen lang men tenker visst sjelden over tekstene"-filter. Michael Franks synger "Listening to Satie, we're living on the inside of our happiness". Fint! Hver verselinje på denne platen er skrevet på en clever og musikalsk måte. 

Denne plata kom i 1979 og regnes som et av Michael Franks mesterverk ("The art of tea" er en annen). Den er så gjennomført, det er bossanova og sløye akkorder og vakre melodier og jazzmusikere, og Michaels helbredende stemme som crooner seg gjennom de underfundige og fine tekstene. En virkelig helhetlig og gjennomprodusert plate; nåde den som setter cden på random play. And it takes me back... 


En fan av plata skrev følgende i sin anmeldelse på Amazon.com: 
"Its healing balm will soak deep into your soul and truly make you understand that Love is forever, no matter what the appearances may look like. "

Det kan jeg skrive under på. For meg og min elskede gjelder følgende:
"We fell in love listening to this record."

Innhold:

Side A
  1. Sanpaku
  2. When it's over
  3. Living on the inside
  4. Hideaway
  5. Jardin Botanico
Side B
  1. Underneath the apple tree
  2. Tiger in the rain
  3. Satisfaction guaranteed
  4. Lifeline

11.11.2008

THE DOORS - STRANGE DAYS

"Strange Days" er det andre albumet til The Doors, og det ble utgitt i september 1967 - i slutten på "The summer of love"; hippietidens høydepunkt. Antagelig det albumet de likte best selv, kanskje det mest kunstnerisk helstøpte og velproduserte, men også det som solgte dårligst. Ingen hit-singel. Klassisk eksempel på gjennomført plate.

The Doors ga beng i Californias folk-inspirerte rock, de hørte helst på Coltrane og moderne jazz, og brøt med rocketradisjonen/protokollen ved å droppe bassist. Soundet på denne plata er ganske annerledes enn debutplata, mer drømmende og mystisk. Og litt vanskeligere å få til live. Melodiene er interessante, noen av dem har nærmest et cabaret-aktig preg ("You're lost little girl", "People are strange", "I can't see your face in my mind"). Orgelet har en sentral rolle her. Manzarek var nok ingen virtuos, men spillet hans gir veldig fine effekter. Jim Morrisons stemme er på topp på denne plata - fra det mykeste myke til de mer skrikende brølene. Etter det gikk det nok nedover med han.

Jeg kjøpte min plate i niende klasse i den lokale platebutikken. Jeg hadde ikke hørt så mye annet enn kanskje "Light my fire" fra før, men hadde lånt mange rockehistoriebøker på biblioteket og var interessert i å sjekke ut nettopp The Doors. En stund etterpå kom filmen med Val Kilmer i hovedrollen som Jim Morrison, og jeg husker jeg var litt irritert over all hypen. Sånn er det når man er 15.
Innhold:

Side A
  1. Strange days
  2. You're lost little girl
  3. Love me two times
  4. Unhappy girl
  5. Horse latitudes
  6. Moonlight drive
Side B
  1. People are strange
  2. My eyes have seen you
  3. I can't see your face in my mind
  4. When the music's over

10.11.2008

BEATLES - ABBEY ROAD

En riktig klassiker i dag: 

Hva kan man si om Abbey Road? En hel tjukk avhandling. Det er jo The Beatles' svanesang - den ble spilt inn etter Let it Be, selv om sistnevnte kom ut senere. Beatles var i studio samtidig for første gang på lenge, og var enige om å sette konfliktene til side for å spille inn en plate sånn som de pleide å gjøre i gamle dager. Og de visste det var for siste gang. Det ble et av de mest populære albumene deres, og er det sannsynligvis fremdeles. Den er en juvel i min samling og et must på vinyl. CD funker bare ikke. 

Side A er en rekke enkeltstående låter med vidt forskjellig karakter, og side B er mer preget av en 16minutters suite - hvor låtene stort sett henger sammen. På denne platen finner vi George Harrisons eneste A-sidesingel med Beatles ("Something"), en relativt typisk gladlåt fra Ringo ("Octopus' garden"), typisk McCartney-nonsense ("Maxwell's silver hammer"), tidlig bruk av moog ( "I want you" og "Because"), Beethoven-innflytelse ("Because"), Ringo Starrs eneste trommesolo ("The end"), Beatles' nest lengste innspilte låt ("I want you" - bare "Revolution No. 9" er lenger), trestemt vokal som er triplet til ni stemmer ("Because"), og en lang gitarsolo mot slutten av plata ("The end") som er sammensatt av tre ulike gitarister og deres svært ulike stiler: George, Paul og John. 

Og helt til slutt i "The end", som jeg egentlig anser som slutten på hele Beatles, er følgende vemodige linje: 

"And in the end, the love you take is equal to the love you make"

Så var det over. 
Innhold:

Side A. 
  1. Come together
  2. Something
  3. Maxwell's silver hammer
  4. Oh! Darling
  5. Octopus' garden
  6. I want you (she's so heavy)
Side B.
  1. Here comes the sun
  2. Because
  3. You never give me your money
  4. Sun king
  5. Mean mr. Mustard
  6. Polythene Pam
  7. She came in through the bathroom window
  8. Golden slumbers
  9. Carry that weight
  10. The end 
  11. (Her Majesty)

09.11.2008

PAGES - PAGES

Pages ga ut denne perlen i 1981, og det var deres tredje og siste plate under dette bandnavnet. De hadde aldri stor kommersiell suksess, men har alltid hatt en høy stjerne i westcoastpop-miljøene. Plata er produsert av Jay Graydon som i perioder har vært en riktig kong Midas med sine prosjekter, og en rekke studiomusikere bidrar: Den store Jeff Porcaro (trommer), Abraham Laboriel (bass), Vinnie Colaiuta (trommer), Paulinho da Costa (perkusjon), samt Jay selv med sine tostemte gitarlinjer. Det er mye tangentinstrumenter, noe som gjerne faller i smak hos meg; flygel og rhodes, og spesielt minimoog.

"You need a hero" åpner plata med den helt uimotståelige Porcaro-grooven og et lite minimoog-riff som kommer igjen mot slutten av låta etter et instrumentalparti. Denne låta var mitt første møte med bandet, og det vil jeg kalle en pangstart. Den er på en måte hele Pages' produksjon komprimert i én låt, og derfor svært representativ. "Tell me" er også en fin låt der Pages vokal får vist seg fra flere sider, ikke minst den nydelige falsetten i refrenget (- som forøvrig har endret taktart til 3 + 3 - eller er det 4 + 2?). "O.C.O.E" er en ganske typisk groovy uptempo-Pages-låt, med Vinnie Colaiuta bak trommene. "Come on home" er en av platas store ballader, Porcaro igjen, vakker vokal fra Page, litt søplete men tidsriktig saxtone fra Tom Scott, hvis siste to takter av soloen har den klassiske, klassiske westcoast-figuren med et lite motiv som moduleres og flyttes gjennom en kjapp akkordprogresjon, en slags sekvensering - denne kunne like gjerne vært spilt på gitar av Jay Graydon eller på rhodes av en eller annen - for så å munne ut i siste refreng. Nydelig låt.


Vi snur plata. Første låt på side 2 er "Sesatia", en mer gitarbasert shuffle-låt, også med Colaiuta bak trommene. Spennende akkorder i refrenget, hvor Pages og George synger trestemt i falsett. "Only a dreamer" er en annen av mine store Pages-favoritter, fin og litt vemodig poplåt i moll med mye Graydon-gitar, og nok en låt hvor Richards stemme kommer til sin rett. Og nok en gang følger de oppskriften der den lille introen kommer på nytt etter gitarsoloen, før siste runde med refrenger - åpenbart en oppskrift som funker bra hos Pages (og mange andre). Neste låt, "Automatic", er en mer rockepreget og rask låt, pianobasert og delvis i en slags 7-takt (4+3), ikke den låta som fenger mest hos meg igrunnen, men helt ok allikevel. Page får testet sine rockeskrik, og det er en morsom kontrast til silkerøsten vi er så vant til. Den kommer han tilbake til i neste låt, "Fearless", en av mine yndlinger. Mange fine harmonier, vers i dur med subdominant i moll, litt mer gass i refrenget + Graydon-gitarriff, maj-akkorder og falsett. Siste låt på plata er den nydelige "Midnight angel" hvor Richard Page spiller flygel, etterhvert akkompagnert av Steve George på synth - og Al Jarreau som imiterer en fløyte! Akk, søte ungdomstid, hvor du ble akkompagnert av denne plata.

Jeg kjøpte min da jeg akkurat var fylt 13, høsten i sjuende klasse, etter tips fra en bekjent. Den stod i høyst interessante Nice Price-kurven hos den lokale platebutikken som egentlig var en fotobutikk, og kostet derfor 49,50. Det var love at first gjennomhøring.

Pages-gutta er gode låtskrivere. Det beviste de både med denne og de to foregående platene.

Innhold:

Side A.
  1. You need a hero
  2. Tell me
  3. O.C.O.E
  4. Come on home
Side B.
  1. Sesatia
  2. Only a dreamer
  3. Automatic
  4. Fearless
  5. Midnight angel

08.11.2008

COWBOY JUNKIES - THE CAUTION HORSES

Cowboy Junkies er et canadisk band bestående av to brødre, en søster, og en til. Jeg leste Yan Friis' anmeldelse av deres andre plate, "The Trinity Sessions", i Det Nye i 1988-89 da det fremdeles var et ukeblad med mange plateanmeldelser, og kjøpte den sporenstreks. På denne tiden gikk jeg i sjuende klasse og var drittlei av all søppelmusikk på 10 i skuddet, og blader som Puls og Beat ble redningen. Samt hyppig frekventering av min lille bys to platebutikker, og deretter handleturer til Oslo når utvalget hjemme ikke strakk til (- dette var mange år før man kunne bestille plater på nettet, mind you). Den plata ble forøvrig spilt inn i en kirke i løpet av én kveld - med én mikrofon - og ble en undergrunn/kult-hit.

"The Caution Horses" kom året etter, og jeg kjøpte den muligens enda et år senere. Margo Timmins luftige og klare stemme ligger veldig tett og nært i lydbildet, hun akkompagneres ofte av bare en gitar, kanskje en mandolin, et og annet trekkspill-strekk. Andre låter er litt mer upbeat med trommer, litt mer slidegitar, men det er den samme døsige stemningen som går gjennom hele plata som en rød tråd. Til tider *veldig* vakkert, og gjennomgående veldig bra. Jeg liker deres cover av Neil Youngs "Powderfinger" bedre enn Neils egen versjon, selv om jeg er veldig glad i han.

De er litt vanskelig å plassere genremessig - en slags alternativ pop/slow country/folk-genre. Countryrock er i allefall ikke dekkende; jeg synes iallefall ikke denne plata hører hjemme i noen rockekategori. (Muligens de etterfølgende albumene)

Jeg har opplevd dem live to ganger - første gang som 17åring i Trondheim, andre gang på Betong i 2001. Jeg går med glede på konsert med dem igjen.

Innhold

Side A: 
  1. Sun comes up, it's Tuesday morning
  2. 'Cause cheap is how I feel
  3. Thirty summers
  4. Mariner's song
  5. Powderfinger
Side B: 
  1. Where are you tonight?
  2. Witches
  3. Rock and bird
  4. Escape is so simple
  5. You will be loved again
Åpningssporet inneholder et av mine yndlingssitater når det gjelder sangtekster: 

"Anyways, I'd rather listen to Coltrane than go through all that shit again."

En slags parallell til hvordan jeg oppdaget dem altså. "I'd rather listen to Cowboy Junkies than go through all that 10 i skuddet-shit again".

07.11.2008

PRINCE - LOVESEXY

Dette er høsten 1988 og sjuende klasse. Jeg hadde den på opptakskassett takket være en kamerat, og den er til dags dato min favorittplate med Prince. Den ble spilt inn i full fart rundt juletider 1987 etter at hans kontroversielle Black Album-utgivelse ble kansellert, altså et slags substitutt til skuffede fans.

Plata er et eneste stort sammensurium av dancepop, rock, hip hop og alt annet som Prince har for vane å blande inn. Symfoniske trekk har den også. Tekstene har jeg så å si ikke hørt på, men jeg har lest et sted at albumets tema er en kamp mellom det gode og det onde. Siste låt på side 2, "Positivity", "ends with sounds of water, signifying purity and rebirth." Uansett, å skrive om en Princeplate og plukke den fra hverandre er litt vanskelig. Men en kanonplate er det! Og Sheila E er selvfølgelig med.

Av prislappen kan jeg tolke at jeg kjøpte den på Råkk&Rålls i 1998, ti år etter at jeg først hadde den på kassett. 30 kroner.

Innhold


Side 1:
  1. Eye No
  2. Alphabet st.
  3. Glam Slam
  4. Anna Stesia
Side 2:
  1. Dance on
  2. Lovesexy
  3. When 2 R in love
  4. I wish U heaven
  5. Positivity

06.11.2008

Soundtrack: SATURDAY NIGHT FEVER


Nå har jeg slukket alle lys, og satt den blå spotten rett på den snurrende discokula i taket. Jeg skal skrive om tidenes beste soundtrack, laget til noe som overhodet ikke er tidenes beste film. Det var også tidenes bestselgende soundtrack - helt til Bodyguard-soundtracket kom femten år senere. (altså... nei jeg skal ikke si noe)


Jeg kan huske jeg satt i lenestolen hjemme ved bokhylla der platespilleren stod, med de røde digre og litt vonde hodetelefonene på (i håpløs stiv plast, vanskelig å regulere etter en fireårings hode) og stirret henført på coveret. Jeg syntes Barry lignet på en løve og Robin på en dame jeg kjente som het Sigrun. Jeg så på den røde RSO-oksen som snurret på den lysebrune etiketten. Og jeg lyttet til de vidunderlige, groovy, melodiske låtene til BeeGees med den jevne discobeaten, de lettere absurde falsettstemmene og de fine strykearrangementene. Vemodige "How deep is your love", nydelige "More than a woman"... Og god 70tallsdisco har hatt en plass i mitt hjerte siden. 

Gibb-brødrene er virkelig store låtskrivere, og det har de bevist både før og senere. Jeg synes dette soundtracket er det beste de har gjort, i tillegg til platen "Spirits having flown". 
Gibb-melodikken og -harmonikken, discopulsen og strykerne er som skapt for hverandre.

Innhold  (klikk på linkene for video el lyd!)

Side 1:
  1. Bee Gees - "Staying Alive"
  2. Bee Gees - "How deep is your love"
  3. Bee Gees - "Night Fever"
  4. Bee Gees - "More than a woman"
  5. Yvonne Elliman "If I can't have you"
Side 2: 
  1. Walter Murphy - "A fifth of Beethoven"
  2. Tavares - "More than a woman"
  3. David Shire - "Manhattan skyline"
  4. Ralph MacDonald - "Calypso breakdown"
Side 3: 
  1. David Shire - "Night on disco mountain"
  2. Kool & the gang - "Open sesame"
  3. Bee Gees - "Jive talkin'"
  4. Bee Gees - "You should be dancing"
  5. KC & the sunshine band - "Boogie shoes"
Side 4: 
  1. David Shire - "Salsation"
  2. MFSB - "K-Jee"
  3. The Trammps - "Disco inferno"


Inni coveret - mange bilder av John Travolta i sitt ess. I hvit dress. 

05.11.2008

JAMES TAYLOR - IN THE POCKET


Det passer fint å skrive om en James Taylor-plate i dag, ettersom han har vært veldig aktiv på demokratenes side i denne valgkampen - som så mange andre artister (Michael Franks, Stevie Wonder, Bruce Springsteen). Og i hans hjemstat North Carolina, en tradisjonell republikansk stat, ble resultatet svært så jevnt denne gangen. 

Det er umulig å velge ut en favoritt blans han plater, for de er så fine alle sammen. Men den første jeg fant da jeg bladde gjennom samlingen min i dag, var "In the pocket", som virkelig har mange perler. "Shower the people", "Golden moments", "A junkie's lament", "Daddy's all gone"... Plata ble utgitt i 1976, og blant musikerne finner vi bl.a. Jim Keltner, Michael Brecker, Stevie Wonder, David Lindley, og selvfølgelig hans faste bassist Lee Sklar. 

James har en vidunderlig stemme, skriver vakre melodier med fine tekster, og er nok den jeg liker aller aller best i denne genren. Å oppleve han live i konserthuset i april var stort. 


Innhold: 

Side A
  1. Shower the people
  2. A junkie's lament
  3. Money machine
  4. Slow burning love
  5. Everybody has the blues
  6. Daddy's all gone
Side B
  1. Woman's gotta have it
  2. Captain Jim's drunken dream
  3. Don't be sad 'cause your sun is down
  4. Nothing like a hundred miles
  5. Family man
  6. Golden moments

02.11.2008

DOLLIE - FØRSTE AKT


Dollies debutplate kom i 1980, da Benedicte Adrian og Ingrid Bjørnov var omtrent 17 år gamle. De ble kjent gjennom Halvsju, og kom med tre-fire plater i løpet av kort tid på tidlig 80-tall (bl.a. "Dollies dagbok" og "Rampelys").

Dette er pianobasert pop, stort sett akustisk med unntak av litt el-gitar i blant, og hørbart inspirert av Kate Bush såvel som ABBA. Tekstene er engasjerte, angriper sossete pappagutter ("Sov søtt, lille mann") og myten om at jenter bare skal være dukker og prinsesser ("Det var en gang"), og selv om de er sett fra en tenårings perspektiv, synes jeg de er temmelig modne og gjennomførte. 

Musikalsk synes jeg dette er veldig bra - melodiene er små perler som er flott arrangert, de har dyktige musikere med seg, og speiler overgangen mellom 70- og 80-tall veldig bra (som f.eks. tostemt Pete Knutsen-gitar og popsaksofon av Knut Riisnæs, og ikke minst Bjørnovs piano). 

Innhold:

Før pause: 
  1. Under snø
  2. Sov søtt, lille mann
  3. Det var en gang
  4. Være eller ikke være
  5. Dag og natt
  6. Blackmailer
  7. Alene i kveld
Etter pause: 
  1. Smil
  2. Som i et skuespill
  3. Si meg hvorfor
  4. Østenfor måne, vestenfor sol
  5. Hypnotisert
  6. Adieu monsieur

01.11.2008

BRAZILIAN CARNIVAL


Første plate ut i denne bloggen er en jeg har omtalt et annet sted, nemlig "Brazilian Carnival". En god gammel klassiker fra svundne tider, litt usikker på når og hvor den ble kjøpt, men jeg tipper at det var pappa som kom hjem med den. Prislappene viser at den har kostet både 24,- og 15,-. Jeg antar at den endte opp med å gå for rundt en tier. Denne spilte vi mye hjemme da jeg var liten. Den er utgitt i 1970 på A&M Records, startet av easylistening-guru Herb Alpert i 1962.

Innhold:

Side A
  1. Sergio Mendes & Brazil '66: "Like a lover"
  2. Walter Wanderley Set: "Just my love and I"
  3. Tamba Four: "Watch what happens"
  4. Milton Nascimento: "Bridges"
  5. Antonio Carlos Jobim: "Wave"
Side B
  1. Bossa Rio: "Cancao da sal"
  2. Tamba Four: "Slick"
  3. Walter Wanderley Set: "Reach out for me"
  4. Antonio Carlos Jobim: "Antigua"
  5. Sergio Mendes & Brasil '66: "Day tripper"
Se opp for denne platen på loppemarkeder og bruktbutikker. En perfekt samling av bossanova-easylistening, mye fin koring og bra vokal.