11.11.2008

THE DOORS - STRANGE DAYS

"Strange Days" er det andre albumet til The Doors, og det ble utgitt i september 1967 - i slutten på "The summer of love"; hippietidens høydepunkt. Antagelig det albumet de likte best selv, kanskje det mest kunstnerisk helstøpte og velproduserte, men også det som solgte dårligst. Ingen hit-singel. Klassisk eksempel på gjennomført plate.

The Doors ga beng i Californias folk-inspirerte rock, de hørte helst på Coltrane og moderne jazz, og brøt med rocketradisjonen/protokollen ved å droppe bassist. Soundet på denne plata er ganske annerledes enn debutplata, mer drømmende og mystisk. Og litt vanskeligere å få til live. Melodiene er interessante, noen av dem har nærmest et cabaret-aktig preg ("You're lost little girl", "People are strange", "I can't see your face in my mind"). Orgelet har en sentral rolle her. Manzarek var nok ingen virtuos, men spillet hans gir veldig fine effekter. Jim Morrisons stemme er på topp på denne plata - fra det mykeste myke til de mer skrikende brølene. Etter det gikk det nok nedover med han.

Jeg kjøpte min plate i niende klasse i den lokale platebutikken. Jeg hadde ikke hørt så mye annet enn kanskje "Light my fire" fra før, men hadde lånt mange rockehistoriebøker på biblioteket og var interessert i å sjekke ut nettopp The Doors. En stund etterpå kom filmen med Val Kilmer i hovedrollen som Jim Morrison, og jeg husker jeg var litt irritert over all hypen. Sånn er det når man er 15.
Innhold:

Side A
  1. Strange days
  2. You're lost little girl
  3. Love me two times
  4. Unhappy girl
  5. Horse latitudes
  6. Moonlight drive
Side B
  1. People are strange
  2. My eyes have seen you
  3. I can't see your face in my mind
  4. When the music's over

7 kommentarer:

Agathe sa...

Veldig fornøyd med å komme over den nye bloggen din! Jeg begynte å shoppe vinyl først i sommer, og greit å få noen ideer om hva jeg kan kikke etter. :)

Kristina sa...

People are strange when you're a stranger, faces look ugly when you're alone.. The Doors er konge!
Elsker den nye bloggen din :D

Bach - Beegees sa...

Agathe: Så hyggelig! :) Lykke til på vinyljakt!

Kristina: Takk! :) Definitivt den beste Doors-plata.

Kjersti sa...

Jeg blir så nostalgisk av det gule klistremerke-utropstegnet. Var det Nice Price?

:-)

Bach - Beegees sa...

Ja! Jeg tror det er platemerket Elektras Nice Price-klistremerke, eller kanskje distributøren. Det finnes på en god del av platene mine her :)

Anonym sa...

Er det virkelig Val Kilmer som synger på soundtracket? Det er ham det er bilde av på coveret, men er han med på låtene også?

Bach - Beegees sa...

Hmm, når jeg tenker meg om er det kanskje bare i filmen han sang. Håper jeg! :)