17.12.2008

WEIHNACHTEN & JAMES LAST


"Weihnachten & James Last" er en av mine favoritt-LPer å sette på i den søte førjulstid, særlig i selskapelige sammenhenger. Her har vi James Last, kongen av europeisk easy-listening, med sitt orkester i slengbukser og kinnskjegg, og en rekke relativt ukjente julesanger. I allefall for meg, som ikke er 100% inne i den tyske julemusikk-kanonen.

Platen åpner med "Fröhliche Weihnacht überall", som minner om Jon Blund-musikken når han kjører rundt i de små fartøyene sine (før "hvem er denne karen" begynner), munter og lystig musikk med trompeter i ters og svingende rytmer. Vi fortsetter med "Süsser die Glocken nie klingen" i valsetakt, og deretter kommer en rekke egenkomponerte låter før han slår til med Gounods "Ave Maria" som er bygget på Bachs preludium i C-dur fra Das wohltemperierte Klavier, bok I. Koret nynner melodien, trommene spiller en langsom 8beat.


Side to starter med "Heidschi Bumbeidschi", en festlig liten sak, og etterhvert kommer en Luther-koral som også Bach har brukt en del - "Vom Himmel hoch". "Stille Nacht" er med, og til slutt får vi diverse kirkeklokker med strykere innimellom. Stemningsfullt.


James har kastet sitt glitrende slør over melodiene, Jamesifisert dem med strykerklang så intens at man ikke kan se annet enn engler, med myke tromboner, og med lyse sopraner som synger "aaa". Det er herlig!


I tillegg er coveret utformet som en slags julekalender der alle sangene er luker man kan åpne. En ekte fan må derfor ha to eksemplarer - en med lukene lukket, en med lukene åpnet.


Innhold:

Side A
 1. Fröhliche Weihnacht überall
 2. Süsser die Glocken nie klingen
 3. Schlittenfahrt zum Weihnachtsmarkt
 4. Die Hirten
 5. O Freude über Freude
 6. Ave Maria
 7. In der Kathedrale
Side B
 1. Heidschi Bumbeidschi
 2. Morgen, Kinder, wird's was geben
 3. Vom Himmel hoch
 4. Stille Nacht
 5. Kirchenglocken zur Weihnachtszeit

4 kommentarer:

Anonym sa...

Dette er også min vakreste juleplate samt christmas dancing og christmas classics.James Last har gitt ut 6 julealbum + mange best of utgivelser!

Bach - Beegees sa...

Oi! Takk for info.

Anita Ommestad Krok sa...

Seint svart - gjør du noe på dette nå i advent? Bob Dylans juleplate er en messe verdt - og nå kommer The Basebolls med en.
:)

Bach - Beegees sa...

Hei! Jeg har tidligere hatt en adventskalender i den andre musikkbloggen, der jeg har tatt for meg 24 juleplater jeg liker. Ingen fan av hverken Dylan eller Baseballs, så de kommer jeg nok ikke til å skrive om. Men takk for påminnelsen - kanskje jeg kjører reprise på kalenderen nå i desember?!